Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε σήμα ότι θα ήταν έτοιμος να πολεμήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον αποπληθωρισμό αγοράζοντας πακέτα τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αν και όπως τόνισε δεν θεωρεί υψηλό τον κίνδυνο να βυθιστεί η ευρωζώνη στον αποπληθωρισμό.

Μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει δραματική στροφή από την παραδοσιακή ποσοτική χαλάρωση και ενδεχομένως να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του τραπεζικού δανεισμού στην ευρωζώνη.

Επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι η μαγική λύση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «απαγορεύει τη χρηματοδότηση μέσω νομισματικής πολιτικής». Το συμπέρασμα είναι πως η αγορά κρατικού χρέους απευθείας από τα κράτη - μέλη είναι παράνομη αν και η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αγοράσει κρατικά ομόλογα από επενδυτές. Δεδομένου ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων είναι μικρή και λειτουργεί καλά, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως «δεν υπάρχει ανάγκη να κάνουμε κάτι σε αυτό τον τομέα».

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως προτιμά να βρει έναν τρόπο να ομαδοποιηθούν τραπεζικά δάνεια προς τον ιδιωτικό κλάδο, ώστε να τα αγοράσει η ΕΚΤ εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει η αγορά για απλή ομαδοποίηση των τραπεζικών δανείων και πως θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί προκειμένου να παρέμβει η ευρωτράπεζα με τα απεριόριστα κεφάλαιά της.