Παρά το γεγονός ότι η τρόικα – όπως εύγλωττα προκύπτει από την επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη προειδοποίησε με σαφήνεια ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν εφαρμοστούν πειστικά οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να «αντέχει» το κόστος των αλλαγών.

Τα μεγάλα «αγκάθια» εντοπίζονται στις παρεμβάσεις σε γάλα και πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ.

Η διαπραγμάτευση θα είναι πολυμερής: κυβέρνηση, φορείς και τρόικα και θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα εντός των επόμενων 20 ημερών.

Τα μέτρα αυτά (περίπου 280 προτάσεις από τις 329) αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση την οποία παρέλαβε η τρέχουσα ηγεσία του υπουργείου και οι οποίες απέκτησαν χαρακτήρα επείγοντος μετά τις επαφές που έγιναν με την τρόικα, σύμφωνα με την οποία η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής μέτρων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση μόλις 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις της μελέτης του ΟΟΣΑ, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος το όφελος για τους καταναλωτές θα ήταν 33 εκατ. ευρώ ετησίως ή 10% επί τω�� τιμών. Το ετήσιο όφελος από την απελευθέρωση πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός των φαρμακείων, σύμφωνα πάντα με την μελέτη του ΟΟΣΑ υπολογίζεται σε 102 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι η κατάργηση της ενιαίας τιμής πώλησης των βιβλίων θα φέρει μείωση στις τελικές τιμές