​Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη έστειλε η Τρόικα, η οποία του ζητά να γίνουν αποδεκτές όλες οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αγορά και όχι το 80% που είχε πει ο υπουργός, θέτοντας έτσι τις αλλαγές αυτές ως προαπαιτούμενο για την θετική αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4,9 δισ. ευρώ.

Οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, που αποτελούν προαπαιτούμενο για την τρόικα, περιλαμβάνουν ουσιαστικά 329 συστάσεις για την απελευθέρωση του ανταγωνισμού στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών είναι: η πλήρης κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων όλες τις Κυριακές, καθώς και στις περιόδους εκπτώσεων, η άρση του ορίου διάρκειας 5 ημερών για το φρέσκο γάλα, η απελευθέρωση του εμπορίου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και πολλές άλλες. Ο Οργανισμός υπολογίζει ότι εφόσον εφαρμοστούν στο σύνολό τους, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αποφέρουν όφελος άνω των 5 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης παραδέχθηκε την ύπαρξη της επιστολής και ότι πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ σε τομείς της αγοράς όπως η ημερομηνία λήξης στο φρέσκο γάλα, η απελευθέρωση για το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι παρεμβάσεις «πρέπει να γίνουν γιατί μας το υπαγορεύει η δική μας συνείδηση και όχι οι υποδείξεις της Τρόικας», ενώ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι επιστράφηκε το προσχέδιο που εστάλη στους δανειστές.

«Δεν είμαστε μαθητές για να μας κουνά το δάκτυλο η τρόικα. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί ίσοις όροις. Είναι μια διαρκής διαδικασία» πρόσθεσε ο ίδιος .

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να φέρει προς διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντός Φεβρουαρίου.

Πάντως, το θέμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ θα απασχολήσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο σήμερα το απόγευμα.