Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύει πως δεν ξέρει τίποτα ούτε για την ημερομηνία επιστροφής της τριμερούς στην Ελλάδα αλλά ούτε και για νέες συζητήσ��ις σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτά ξεκαθάρισε πριν από λίγη ώρα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρεϊ ακόμη υπάρχουν «δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και χρηματοπιστωτικά» ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της χώρας μας, προσθέτοντας πως έχει υπάρχει «κάποια πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο».

Ερωτώμενος για τα σενάρια περί μείωσης του δημόσιου χρέους, ο κ. Μάρεϊ διεμήνυσε πως το Ταμείο «δε διαβλέπει στο άμεσο μέλλον νέες συζητήσεις για τη μείωσή του», κρατώντας επιφυλάξεις για το σενάριο μείωσης του ελληνικού χρέους με τη�� οριστική επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 τον Απρίλιο.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη θέση του ΔΝΤ για το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Μάρεϊ απλώς επανέλαβε πως το ΔΝΤ δεν αναμένει νέες συζητήσεις για το χρέος στο άμεσο μέλλον, αρνούμενος να απαντήσει στο εάν το Ταμείο είναι διατεθειμένο να εξετάσει εκ νέου το σενάριο «νέου κουρέματος».

Ο κ.Μάρεϊ επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να διευκολύνουν τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους εφόσον η Αθήνα πετύχει τους συμφωνηθέντες στόχους, χωρίς όμως να τονίσει την εν λόγω θέση.