Νοικοκυριά που φοβούνται πως θα χάσουν το σπίτι τους… Οικογένειες που "κόβουν" συνεχώς την λίστα με τα ψώνια …. Γονείς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα θέλω των παιδιών τους…. Πολίτες που ζουν με τα βάρη και τα άγχη των δανείων και των φόρων ….. Αυτή είναι η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, έτσι όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ που διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία MARC AΕ.

Αριθμοί που πονάνε ….

Ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του

-Πιο συγκεκριμένα, ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του εξαιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (φόροι, δάνεια και άλλα), ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δηλώνει πως δεν καλύπτει φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις. (το 34,8% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, ενώ το 41,7% δήλωσε ότι δεν διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων)

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχουν στο σπίτι έναν ...άνεργο

-Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, έχουν στην οικ��γένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο το 9,8% λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες έχουν μείνει ακάλυπτοι για τον κίνδυνο της ανεργίας.

«Κούρεμα» στην κατανάλωση

-Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών συνεχίζεται και μεγάλο μέρος του πληθυσμού αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.. Το 63,7% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 90,3%, περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση- υπόδηση και περίπου το 90% έχει περιορίσει τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σινεμά. Άνω του 75% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανσ�� και μετακινήσεις. Η τάση υποβάθμισης της ποιότητας ζωής συνεχίζεται, καθώς το 36,5% του πληθυσμού δηλώνει ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας. Οξυμ��ένο είναι το πρόβλημα στις πολυμελείς οικογένειες (>5 ατόμων το ποσοστό ανέρχεται στο 44,7%) και στις χαμηλές εισοδηματικά κατηγορίες

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά χρωστάνε στις ...τράπεζες

-Το 44,3% του πληθυσμού έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και 1 στα 10 νοικοκυριά αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για να ανταπεξέλθουν στην κρίση, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι οι πρόσφατοι νόμοι για τη φορολόγηση ακινήτων, τις κατασχέσεις καταθέσεων και τη μερική άρση των πλειστηριασμών θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στα νοικοκυριά.

Μέση μείωση του εισοδήματος κατά 40%

-Το 94,6% των νοικοκυριών έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος το διάστημα της κρίσης (2010- 2013). Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών που ανήκουν στo εισοδηματικό κλιμάκιο 10.000- 25.000 ευρώ (96-97%) εμφανίζει μειώσεις στα εισοδήματά της. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2012), το 82,4% του πληθυσμού αναφέρει ότι έχει υποστεί μειώσεις μέσα στο 2013, γεγονός που δείχνει ότι τα εισοδήματα διατηρούν την καθοδική τους τάση.Ο μέσος όρος μείωσης του εισοδήματος σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ αγγίζει το 40% (39,47%). Η Αττική είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη μείωση (41,06%).

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι...συντάξεις

-Μεγάλη ανάσα για τα νοικοκυριά φαίνεται να αποτελούν τα εισοδήματα από συντάξεις (48,6%). Τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, ελευθέρια επαγγέλματα και επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν υποχωρήσει ως προς τη συνεισφορά τους στην οικονομία του νοικοκυριού (35,9% των νοικοκυριών στηρίζεται σε μισθούς, 10,3% σε επιχειρηματικά κέρδη).

Απαισιόδοξες οι έλληνικες οικογένειες

- Κλίμα απαισιοδοξίας συνεχίζει να διακατέχει τα ελληνικά νοικοκυριά. Το 41,7% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του επόμενου έτους. Αυξημένη αδυναμία δηλώνουν τα νοικοκυριά με τουλάχιστον έναν άνεργο (51%).

Περίπου οκτώ στους δέκα περιμένουν τις....εκπτώσεις

-Η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται σε "λήθαργο", δεδομένου ότι το 75,5% (από 70% στην αντίστοιχη περσινή έρευνα εισοδήματος) των νοικοκυριών αναμένει τις εκπτώσεις για να αγοράσει βασικά αγαθά.

Θηλιά τα στεγαστικά

-Από την άλλη πλευρά, το 87% έχει δικό του ακίνητο, ενώ το 28,1% των νοικοκυριών που διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 νοικοκυριά έχουν δανειακά βάρη στο ακίνητο που διαμένουν.

Εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα Υγείας

-Θετικό στοιχείο της έρευνας είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης που έχουν τα νοικοκυριά στο δημόσιο σύστ��μα υγείας, καθώς το 55,8% θα έδειχνε περισσότερη εμπιστοσύνη στο δημόσιο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση κάποιου σοβαρού προβλήματος, έναντι 34,2% που θα προτιμούσε το ιδιωτικό.