​«Οι νέοι ήρωες της Ελλάδας», σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό Capital, δεν έχουν ελληνικά ονόματα αλλά είναι…. εμπειρογνώμονες με διεθνή εμπειρία στον κλάδο τους, όπως ο Ολλανδός Ρικ Βάουτερς που συντονίζει τη σύνταξη εθνικού κτηματολογίου, ο Γάλλος Κλοντ Βέντλινγκ, που επιβλέπει την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, η Γερμανίδα Μαρίνα Χορν, που δρομολογεί αλλαγές στο σύστημα υγείας ….

Το περιοδικό, όπως γράφει η Deutsche Welle, κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα στον αποφασιστικό ρόλο των συμβούλων από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι σύμβουλοι στα ελληνικά εδάφη περιγράφονται με μία χαρακτηριστική σκηνή: η Μαρίνα Χορν έχει μόλις φτάσει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, σε 18 ώρες θα αρχίσει μία σημαντική διεθνής συνάντηση εμπειρογνωμόνων για την υγεία με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των αρμοδίων Επιτρόπων της ΕΕ. Δύο χρόνια δούλευε γι' αυτή τη συνάντηση η Χορν μαζί με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Υγείας, αλλά τώρα, την τελευταία στιγμή, διαπιστώνει ότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα στοιχεία που χρειαζόταν- και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει αρρωστήσει και η Φρύνη, η έμπιστη υπάλληλος, με ��ην οποία συνεργάζεται. «Frini, we need the answers» φωνάζει η Μαρίνα Χορν στο κινητό της και συνεχίζει: «Φρύνη, σου το είχα πει ότι αυτό το project είναι πολύ μεγάλο για να ασχοληθούν μόνο δύο άτομα».

Αλλά και ο Ολλανδός Ρικ Βάουτερς, δεν περνάει καλύτερα, καθώς εργάζεται για την σύνταξη εθνικού κτηματολογίου, το οποίο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Capital, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποκτήσει, αν και πέρασαν 184 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

«Όποιος θέλει να ξέρει σε ποιόν ανήκει ένα κομμάτι γης, θα πρέπει να ʻοργώσειʼ βουνά από έγγραφα. Ένας ολόκληρος στρατός από ειδικούς του κτηματολογίου, δημοσίους υπαλλήλους, δικηγόρους και συμβολαιογράφους βγάζει πολλά χρ��ματα από την ενασχόλησή του με αυτές τις πληροφορίες. Όλοι αυτοί ζουν από το ελληνικό χάος και δεν θέλουν να συνταχθεί κτηματολόγιο» γράφει το Capital.

Έτσι, την «παροχή συμβουλών» για το κτηματολόγιο την έχει αναλάβει ο Ρικ Βάουτερς, που έχει ήδη εργαστεί σε παρόμοια projects στην Ουκρανία, στη Μογγολία και στο Βιετνάμ.«Το ένα στα πέντε κτίρια είναι παράνομο» λέει ο Βάουτερς για την ελληνική του εμπειρία. Και συμπληρώνει: «Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί το κτ��ματολόγιο μέχρι το 2020».

Σύμφωνα με το Capital η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τη γερμανική τεχνογνωσία για να αναδιαρθρώσει το σύστημα υγείας, παρά τις αντιδράσεις. «Αν έβλεπαν οι Έλληνες γιατροί πόσα βγάζει ένας Γερμανός γιατρός στο ιατρείο του, θα σταματούσαν τις διαδηλώσεις» δηλώνει σχετικά ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι «οι θεωρίες συνομωσίας που θέλουν τους Γερμανούς να μας μετατρέπουν σε αποικία τους, είναι ανοησίες».