Οπλισμένη με το πρωτογενές πλεόνασμα -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία- η Ελλάδα σχεδιάζει την πώληση κυβερνητικών ομολόγων πιθανότατα το δεύτερο μισό του έτους, κάτι που έχει να κάνει από την άνοιξη του 2010, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.

Παρά τις αμφιβολίες, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη και απορρίπτει όσους υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αναφέρει η WSJ.

«Όπως έχουν επανειλημμένως δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός, θα επιστρέψουμε φέτος στις αγορές», δηλώνει στην εφημερίδα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και «ανεξάρτητα από το τι μπορεί να λένε οι άλλοι, όλες μας οι προσπάθειες φέτος εστιάζουν στην επιστροφή στις αγορές».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να οδηγήσουν τη χώρα και πάλι στις διεθνείς αγορές. Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σε συνάντηση του με τους ξένους δημοσιογράφους.

Με τις ανησυχίες για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να έχουν υποχωρήσει, αναφέρει η WSJ, οι αποδόσεις στα ελληνικά κυβ��ρνητικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχουν διολισθήσει σε μονοψήφια επίπεδα και κυμαίνονται κοντά στο 7,68%, έχοντας υποχωρήσει ραγδαία από τα στρατοσφαιρικά επίπεδα που ήταν τέλη του 2011 ξεπερνώντας το 30%, όταν η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας ήταν ήδη στα χαρτιά.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι μια έκδοση ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων κάποια στιγμή σύντομα ενδεχομένως να είναι φιλόδοξη.

«Η ευφορία στις αγορές δεν μπορεί να καλύψει το υψηλό επίπεδο ρίσκου που συνεχίζει να επικρατεί στην Ελλάδα», δηλώνει στην εφημερίδα ο Daniel Lenz, οικονομολόγος της DZ Bank. Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου, επικαλείται τη μειούμενη κυβερνητική πλειοψηφία καθώς και την ανάγκη της χώρας σε νέα χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του ο Daniel Karnaus, fund manager στην ελβετική Vontobel, επίσης υποστηρίζει ότι δεν έχει έρθει ακόμη ο καιρός για την Ελλάδα. «Όσο οι αποδόσεις στο 10ετές παραμένουν πάνω από το 5%, νομίζω ότι είναι ευσεβείς πόθοι από την πλευρά της Ελλάδα να βγει στις αγορές. Δεν μπορώ να δω τις προϋποθέσεις για μια ομολογιακή έκδοση από την Ελλάδα αυτό το έτος. Είναι εντελώς εκτός του πεδίου εφαρμογής, κατά την άποψη μου», αναφέρει.