Για την πιθανότητα η ελληνική οικονομία «να μείνει στον πάτο για χρόνια» έκανε λόγο ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ.

«Αν δεν υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη, η Ελλάδα μπορεί να περιθωριοποιηθεί. Η άνοδος δεν προκύπτει αυτόματα επειδή φθάσαμε στον πάτο του βαρελιού. Μια οικονομία, όπως είναι η ελληνική μπορεί να παραμείνει καθηλωμένη στον πάτο για χρόνια» δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για οικονομία που «κουβαλάει βαρίδια που δεν μας αφήνουν να τρέξουμε» και υποστήριξε ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να φέρει την ανάπτυξη.

Ο ίδιος, υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να σταματήσουν:

• Η μεταφορά πόρων από την ιδιωτική οικονομία στη δημόσια και χρεών από τη δημόσια στην ιδιωτική.

• Η αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων.

• Η φορολογία στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, αντί στο εισόδημα και στα κέρδη.

• Η διατήρηση ενός πολύπλοκου, διαρκώς μεταβαλλόμενου και μη ανταγωνιστικού -σε σύγκριση με την Ευρώπη- φορολογικού συστήματος.

• Η εφαρμογή πολιτικών που αποθαρρύνουν την αποταμίευση και στηρίζουν το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Τέλος, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστεί μακρόπνοα το τεράστιο έλλειμμα χρηματοδότησης της χώρας, πρέπει να βγούμε «πειστικά και οριστικά» από τα δημοσιονομικά ελλείμματα.