Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 691 εκ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) σε τροποποιημένη ταμειακή βάση το 2013 ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το δωδεκάμηνο του 2012 είχαμε καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ (1,18% του ΑΕΠ)…

«Καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, άνω των 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Όταν στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι επιβεβαιώνονται και ενισχύονται οι εκτιμήσεις για τη χρονιά που κλείνει και πρόσθεσε: «Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και με τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ) από 15,7 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ) το αντίστοιχο 12μηνο του 2012.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το οικονομικό επιτελείο αποκτά ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην τρόικα, η οποία αμφισβητούσε έντονα την επίτευξη του πλεόνασματος ή το τοποθετούσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα...