«Η Ελλάδα διακηρύσσει το τέλος της κρίσης» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή τη θετική εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει τελευταία η ελληνική κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα θετικά σχόλια που έκαναν πρόσφατα τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο όσο και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε αλλά και στο θετικό μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας.

«Σε αντίθεση με τα όσα διακηρύσσει ο Σαμαράς, η χώρα δεν στέκεται ακόμη στα πόδια της. Η ανάληψη της προεδρίας δεν αλλάζει τίποτα στην άθλια κατάσταση των δημοσίων οικονομικών» τονίζει η FAZ, επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τρία «κενά», ένα βραχυπρόθεσμο, ένα μεσοπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν.

Το πρώτο αφορά στον προϋπολογισμό του 2014 και στο κενό που διαπιστώνει η Τρόικα, το δεύτερο στο χρηματοδοτικό κενό του δευτέρου εξαμήνου του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015, το οποίο εκτιμάται στα 11 δις ευρώ ενώ το τρίτο, και το τρίτο και πιο δύσκολο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική εφημερίδα στέκεται στη δέσμευση τα ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2012 για περαιτέρω ελαφρύνσεις εάν η Αθήνα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και τονίζει: «Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή τη δέσμευση ως λευκή επιταγή. Φαίνεται να παραμερίζει το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόνον μια από μια σειρά προϋποθέσεων για περαιτέρω διευκολύνσεις. Τουλάχιστον εξίσου σημαντική είναι η υλοποίηση και άλλων μεταρρυθμίσεων».

«Οι δανειστές μπορούν να επιλέξουν εάν βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Γεγονός είναι: στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά. Ωστόσο παραμένει αμφίβολο εάν αρκούν αυτές οι θετικές εξελίξεις. Ανοιχτό παραμένει επίσης εάν μια ολόκληρη χώρα και οι θεσμοί της μπορο��ν να αλλάξουν με έξωθεν οδηγίες» καταλήγει η εφημερίδα.