Να κάνουν «άτυπη συμφωνία» με την εφορία κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης τους φορολογούμενους που δεν πληρούν τις ουσιαστικές και τις τυπικές προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών.

Είχε προηγηθεί η ανάρτησή του στο twitter, με την οποία καλούσε συνταξιούχο που δήλωνε αδυναμία να πληρώσει το φόρο του σε 12 δόσεις, να δίνει «άτυπα» όσα μπορεί.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δήλωσε στο ΑΠΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα:

«Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν έχουν ούτε τα ουσιαστικά δεδομένα για να μπορέσουν να μπουν σε ρύθμιση, δηλαδή δεν μπορούν να αντέξουν το ποσό της δόσης, αλλά ούτε τα τυπικά δεδομένα, δηλαδή για κάποιο λόγο δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση παρ' όλο που μπορούν να πληρώσουν τη δόση, τότε θα πρέπει να κάνουμε μια άτυπη συμφωνία, να δηλώσουν τι περίπου μπορούν να πληρώσουν -φυσικά κάποιο ποσό που να έχει κάποια αξία, με την έννοια να μειώνει την οφειλή τους».

Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε υπόψη την πρόθεση του φορολογουμένου να μειώσει το χρέος του. Απλώς ζητάμε να ενημερώνει και την εφορία ώστε να είναι ενήμερη για το τι συμβαίνει και να δείχνει έτσι ότι έχει την πρόθεση να καταβάλει τις οφειλές του».

Σε ερώτηση για το αν ο φορολογούμενος που δείχνει καλή πρόθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών του υποχρεώσεων, μπορεί και να μπλοκάρει ενδεχόμενες κατασχέσεις, σε συνέχεια τωνδηλώσεων του κ. Θεοχάρη που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι ναι μεν αυτή η πρόθεση λαμβάνεται υπ' όψιν, αλλά δεν υπάρχει καμιά νομική εξασφάλιση ότι το Δημόσιο δεν θα προχωρήσει σε κατασχέσεις.

Όπως διευκρίνισε οι κατασχέσεις αφορούν ιδιαίτερα τις περιπτώσεις φορολογουμένων «που έχουν εισοδήματα, έχουν πηγές, αλλά δεν καταβάλουν τις οφειλές τους όχι γιατί πραγματικά βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας, αλλά γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες».