​"Δώστε ότι έχετε ευχαρίστηση και σώστε την περιουσία σας". Αυτό είναι το νέο σλόγκαν του υπουργείου Οικονομικών για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις 12 δόσεις της ισχύουσας ρύθμισης.

Με απλά λόγια, μπορείτε να γλιτώσετε τις κατασχέσεις της εφορίας ακόμη και με 20 ευρώ το μήνα και όταν έχετε την δυνατότητα να κάνετε μεγαλύτερη καταβολή

Η διαδικασία

Οι φορολογούμενοι, χάρη στο taxis έχουν την δυνατότητα να τυπώνουν την ταυτότητα της οφειλής είτε με αναγραφή του οφειλόμενου ποσού είτε χωρίς. Στην δεύτερη περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και να καταβάλει όποιο ποσό έχει τη δυνατότητα.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του «στα ΝΕΑ», ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, «εφόσον οι φορολογούμενοι δίνουν αυτό το άτυπο «έναντι» κάθε μήνα μπορούν να προστατευθούν από ενδεχόμενες κατασχέσεις, καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων». Καλό είναι όμως όπως τονίζει να ενημερώνουν και την εφορία οι ίδιοι για την καταβολή του ποσού για να αποφευχθεί κάποια... κατά λάθος κατάσχεση.

Ουσιαστικά η άτυπη ρύθμιση αφορά περίπου 1.800.000 φορολογούμενους με οφειλές ως 5.000 ευρώ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς.

Βέβαια, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι συνεχίζονται. Εάν για παράδειγμα κάποιος καταβάλει ένα μικροποσό, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζει μεγάλο εισόδημα σε σχέση με την οφειλή τότε δεν γλιτώνει από την κατάσχεση.

Επίσης οι φορολογούμενοι που επιλέγουν τις πληρωμές έναντι θα πρέπει να ξέρουν πως οι έναντι πληρωμές δεν σβήνουν τις προσαυξήσεις της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ότι απομένει, μετά την πληρωμή του έναντι, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τόκο (8,76% το χρόνο) και πρόστιμα 10% μετά την πάροδο διμήνου, 20% μετά την πάροδο έτους και 30% μετά την πάροδο διετίας, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.