Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Να επιλέγουν την προσφορά που εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους τους, αντί απλώς να αποδέχονται τη χαμηλότερη προσφορά, θα μπορούν στο εξής οι δημόσιες αρχές κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς και της Ελλάδας, εφόσον -όπως αναμένεται- εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο σχετική κοινοτική οδηγία. Η νέα αυτή ρύθμιση αφορά διαγωνισμούς ή αναθέσεις, είτε για κατασκευή έργων, είτε για προμήθεια αγαθών ή προσφορά υπηρεσιών, είτε συνάπτουν συμβάσεις παραχώρησης.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης, που εκτιμάται από τις Βρυξέλλες ότι μπορεί να διασφαλίσουν την ορθότερη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων, θα τεθούν σε ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη στη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, λίγο μετά την παρουσίαση του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις 10 το πρωί (ώρα Αθήνας), καθώς πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ευρωκοινοβούλιου για το 2014.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ με αντιπροσώπους της Κομι��ιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι τελευταίοι περιορισμοί της πρόσβασης Ρουμάνων και Βούλγαρων πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνότητά τους, στις αγορές εργασίας ορισμένων κρατών μελών καταργήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Την προσεχή Τετάρτη επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει την πρόθεση της Μάλτας να πωλεί τη μαλτέζικη υπηκοότητα, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, οι ξένοι θα μπορούν να αγοράζουν διαβατήρια της μεσογειακής αυτής χώρας -υπό ορισμένες προϋποθέσεις-, χωρίς να χρειάζεται να είναι κάτοικοί της. Μερικοί ευρωβουλευτές αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποστηρίξουν ότι προϋποθέσεις θα πρέπει να αποτελούν τόσο η διαμονή όσο και η δυνατότητα επενδύσεων στη χώρα.

Την επομένη, θα συζητηθεί ψήφισμα ευρωβουλευτών, με το οποίο ζητούν από την Κομισιόν να χαράξει πρόγραμμα για μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τους άστεγους.