Την ώρα που η ελληνική πλευρά περιμένει την τρόικα στα μέσα Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ τονίζει πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη το πότε θα επιστρέψει ο κύριος Τόμσεν στην Ελλάδα.

untitled.png

«Αναμένουμε ο Πόουλ Τόμσεν να επιστρέψει άμεσα. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει προσδιορισθεί» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ.Μάρεϊ, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσει η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης, όπως το θέμα του Προϋπολογισμού του 2014 (δημοσιονομικό κενό).

Ερωτώμενος για το πότε το ΔΝΤ αναμένει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο εκπρόσωπος του Ταμείου επικαλέσθηκε πρόσφατες δηλώσεις του Τόμσεν, σύμφωνα με τις οποίες η εμπιστοσύνη αναμφίβολα θα επεκταθεί και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων αν υλοποιηθούν αποφασιστικά οι πολιτικές του προγράμματος. Όπως τόνισε ο Μάρεϊ, το ΔΝΤ δεν θα προβεί σε εικασίες για το πότε μπορεί αυτό να συμβεί. «Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις μπροστά μας», είπε ο κ.Μάρεϊ, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014.«Το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης έως και την λήξη του, το 2016» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

«Η Ελλάδα παραμένει υπό αξιολόγηση» τόνισε ο κ.Μάρεϊ, όταν τον ρώτησαν για το πότε θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς τη χώρα μας, διαψεύδοντας παράλληλα τα περί διαφωνίας του Ταμείου με την Ευρωζώνη.«Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις συλλήψεις Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζιτών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να τις σχολιάσει, επισημαίνοντας ότι έχει ενημερωθεί σχετικά.

Τέλος, αναφερόμενος στην έρευνα που πραγματοποιεί η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το ρόλο και την αποστολή της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, ο κ.Μάρεϊ είπε πως ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρέζα Μογκαντάμ, θα ενημερώσει την εν λόγω Επιτροπή γύρω από τις θέσεις του Ταμείου, μέσα στον Ιανουάριο.