Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές το β' εξάμηνο του 2014, με πενταετή ομόλογα, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της έναρξης της ελληνικής προεδρίας.

Ο υπουργός προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2015 στα 11 δισ. ευρώ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τρίτου δανείου από την ευρωζώνη ο κ.Στουρνάρας σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ενδεχόμενη περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

«Το ιδανικό για μας θα ήταν να μην λάβουμε νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σε σχέση με την απομείωση του χρέους ο υπουργός επανέλαβε πως ενδεχόμενη ελάφρυνση θα μπορούσε να προκύψει με τη μείωση των επιτοκίων ή την παράταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους.

«Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μακρά και επίπονη πορεία από το 2009. Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, κατορθώσαμε να σταθούμε όρθιοι και αποδείξαμε την απαρέγκλιτη δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης. Αναλαμβάνουμε την Προεδρία όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε στους εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ ότι οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώνονται τον Απρίλιο και ως εκ τούτου η ελληνική προεδρία θα είναι εμπροσθοβαρής

Όπως είπε ο κ.Στουρνάρας «η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ήδη ορατά», δίνοντας ως παράδειγμα την σταθεροποίηση των ποσοστών ανεργίας .

«Η ευρύτερη κοινωνική κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό προβάλει επιτακτική η ανάγκη να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες. Προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η ομαλή ροή χρηματοδότησης της οικονομίας» σημείωσε.

Για τους βασικούς άξονες της προεδρίας ο κ. Στουρνάρας είπε πως η Ελλάδα θα εργαστεί προς την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ και την ενίσχυση του συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της σταθερότητας του κοινού νομίσματος και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, είπε πως αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως κατανοώντας τη σημασία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η ελληνική προεδρία θα προωθήσει τις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα εστιάσει στη διευκόλυνση της πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε ρευστότητα, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.