​«Η Ελληνική Προεδρία ξεκινάει με την χώρα μας να βρίσκεται σε ανάκαμψη, και όχι σε κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Το 2013 πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και στο θέμα της ηπιότερης ύφεσης που επιτεύχθηκε», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι τα περιθώρια των δεκαετών ομολόγων του δημοσίου υποχώρησαν κάτω από 600 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο κ.Στουρνάρας εξήγησε πως «αν τηρηθεί ο βασικός προγραμματισμός οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν εντός της προεδρίας. Η Eurostat πιστοποιεί την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση»

Ο κ. Στουρνάρας, ως προεδρεύων του Ecofin, τόνισε ότι ο στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης για τις τράπεζες. Ειδικότερα, το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των συστημικών τραπεζών ("too big to fail") αναμένεται να ότι θα συζητηθεί και στο άτυπ�� Ecofin που θα γίνει στην Αθήνα την 1η Απριλίου.Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι ένα από τα σημαντικά θέματα είναι η οδηγία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

«Εμμένουμε στην επίτευξη ικανοποιητικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν. Και επιπλέον με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τις επιστροφές φόρων στο ύψος του Προϋπολογισμού. Αρα μιλάμε για ένα βιώσιμο πλεόνασμα» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτηθείς για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.