Να μας χαλάσει την... εορταστική διάθεση βάλθηκε η Wall Street Journal, η οποία μας βγάζει εκτός ευρώ!

Σε δημοσίευμα με τίτλο «To Grexit επιστρέφει το 2014», η γερμανική έκδοση της γνωστής εφημερίδας τονίζει ότι το σενάριο της επισ��ροφής στη δραχμή «δεν αποσοβήθηκε, απλά αναβλήθηκε».

«Το ερώτημα–κλειδί για τους οικονομολόγους, δηλαδή κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, βρίσκεται στη σχέση εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της. Το 2012 και το 2013 η επιστροφή στη δραχμή απέτυχε επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της. Το 2014, όμως, οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Εάν δε υπάρξει πλειοψηφία στην Ελλάδα γι αυτό το βήμα, τότε η χρονική στιγμή θα ήταν αρχές του 2014. Τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: η Ελλάδα εισέρχεται στην 6η χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.

Μάλιστα, η WSJ υποστηρίζει ότι οι Έλληνες «έχουν χάσει από καιρό κάθε ελπίδα» και εκτιμά ότι έχουν χάσει κάθε ελπίδα και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους καθώς «τους φαίνεται πολύ μακρινό το τέλος της οικονομικής κρίσης».

Στη συνέχεια, η γερμανική έκδοση της WSJ αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια στο πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης Σαμαρά και υποστηρίζει ότι τώρα που επετεύχθη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη.

«Με ένα δικό της νόμισμα θα αυξάνονταν οι προοπτικές για μεγαλύτερη αύξηση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, σε μικρό διάστημα η δραχμή θα υποτιμούνταν δραματικά και η ανταγωνιστικότητα της χώρας κυρίως στον τουρισμό θα ήταν πολύ καλύτερη» καταλήγει η Wall Street Journal.