​Μίζες εκατομμυρίων με τουλάχιστον δέκα εξοπλιστικά προγράμματα για οκτώ πρόσωπα που τον δωροδόκησαν, εμπλέκοντας εμμέσως πρώην υπουργούς, επιχειρηματίες και μέλη επιτροπών, περιέγραψε ο πρώην αναπληρωτής Διοικητής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, ο οποίος ολοκλήρωσε μετά από τέσσερις ημέρες την απολογία του ενώπιον των ανακριτών Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στους ανακριτές της υπόθεσης, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα για το τι ακριβώς συνέβαινε μέσα στο υπουργείο Αμυνας: «Πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες

Μάλιστα το άλλοτε στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ουσιαστικά μίλησε για ένα παρασκήνιο αρκετά σοκαριστικό, ακόμη και με «ξεχασμένα μετρητά» εντός του ελληνικού Πενταγώνου.

Φέρεται συγκεκριμένα να περιέγραψε ότι κάποια στιγμή πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων ο οποίος φεύγοντας, άφησε πίσω του ένα σακβουαγιάζ. Όπως ισχυρίζεται ο κ. Κάντας τηλεφώνησε στον αντιπρόσωπο για να του πει για την ξεχασμένη τσάντα και τότε εκείνος του είπε ότι «είναι για σένα» και όταν την άνοιξε είδε ότι περιείχε 600.000 ευρώ.

Φέρεται μάλιστα να έχει κατον��μάσει και απόστρατο αξιωματικό στο οποίο απέδωσε κομβικό ρόλο στην διακίνηση των «μαύρων χρημάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κάντας υποστηρίζει ότι από τον απόστρατο που αντιπροσώπευε γερμανική εταιρία έλαβε μίζα 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιλογές των υποβρυχίων και Astrad.

Παραδέχθηκε επίσης ότι δωροδοκήθηκε με ποσό 1,7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια την προμήθεια των Λέοπαρντ, ενώ αναφέρθηκε και στην προμήθεια από ρωσική εταιρία των αντιαρματικών KORNET.

Στο δια ταύτα της πολυσέλιδης απολογίας, ο πρώην αναπληρωτής Εξοπλισμών, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για μίζες εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστκά: «Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεων μου, αναλαμβάν�� τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο».

Σε δήλωσή τους οι συνήγοροί του Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας ανέφεραν πως ο κ. Κάντας «έκανε την αρχή, ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι με επιστροφή χρημάτων και συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Υπενθυμίζουμε πως ο κ.Κάντας έχει μπει στο στόχαστρο για μίζα 3 εκατ. € που φέρεται να πήρε για αντιαρματικό σύστημα του στρατού, του οποίου η προμήθεια φέρεται να συνεχίστηκε και μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Η κατάθεση του κ. Κάντα έδειξε τις διαδρομές της μίζας για τις υποθέσεις των υποβρυχίων και των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ, αλλά και μικρότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων που έτρεξαν την δεκαετία του 2000 και τώρα η Δικαιοσύνη θα περάσει από ενδελεχή έλεγχο όλες τις εταιρείες που συνεργάστηκαν με το υπουργείο Άμυνας τα τελευταία χρόνια.

Η έρευνα αυτή θα αφορά είτε τους εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών, είτε μικρότερες εταιρείες γερμανικές, ρωσικές, γαλλικές, σουηδικές και σχετίζονται με άρματα μάχης, συστήματα αντιαρματικά, ραντάρ, τορπίλες, πυροβόλα όπλα, συστήματα αερομεταφοράς, οπλικά και αντιαεροπορικά και τους αντιπροσώπους τους. Εκτός από ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα ακολουθήσει και ερευνά του ΣΔΟΕ στις εδώ εγκατεστημένες εταιρείες τους.

Ο κατηγορούμενος, φέρεται να υποστηρίζει ότι «θεωρεί απίθανο, αφού πήρε αυτός να μην πήραν και οι ... από πάνω και οι ..από κάτω μαύρα χρήματα», ωστόσο φαίνεται να περιορίζει την αναφορά του αυτή, στην ιεραρχία του υπουργείου Άμυνας μόνο για το διάστημα που πολιτικός προϊστάμενος του, ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με Διευθυντή Εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο.

Το σίγουρο είναι πως μετά τις αποκαλύψεις Κάντα, πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους περιμένοντας ότι η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, για να εξασφαλίσει την παρουσία τους σε έναν μακρύ γύρο απολογιών.