Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει το ποιες αποδείξεις θα γίνονται το 2014 αποδεκτές από την εφορία.

Σημειώνεται πως το μέτρο της συλλογής αποδείξεων θα ισχύσει και για το 2014, με τους φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους να υποχρεούνται ωστόσο να συλλέξουν λιγότερες αποδείξεις σε σχέση με φέτος.

Προκειμένου να μην καταβάλουν πρόσθετο φόρο, αλλά και να μη χάσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, περίπου 3,5 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις λήψης υπηρεσιών και αγοράς αγαθών αξίας, τουλάχιστον ίσης με το 10% του εισοδήματός τους, αντί για το 25% που ίσχυε φέτος, όπως σας είχαμε πει.

Σε περίπτωση μη κάλυψης ��ου 10% του εισοδήματος με την αξία των αποδείξεων, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.

Στις αποδείξεις που οφείλουν να συγκεντρώσουν σήμερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες καθώς και τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Ωστόσο, για το 2014 θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις αποδεκτές αποδείξεις.

Οι αγρότες, οι εισοδηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με κάποιο ποσοστό επί του εισοδήματός τους το 2014.