Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 3ης δόσης των 83,5 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε χθες το δ.σ. του ΔΝΤ.

«Οι κυπριακές αρχές έχουν καθιερώσει ρεκόρ σθεναρής πολιτικής εφαρμογής, εκπληρώνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους με άνετα περιθώρια, κάνοντας βήματα προς την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προωθώντας διαρθρωτικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έδωσε εκτός από τα εύσημα έκανε και συστάσεις στην Κύπρο.

«Ωστόσο, ενώ οι μακροοικονομικές επιδόσεις ήταν κάπως καλύτερες από το αναμενόμενο, η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες και υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους. Η πλ��ρης και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ευρεία δημόσια υποστήριξη, είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης» πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ίδια, πρόσθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση και ενοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει να ολοκληρωθούν ταχέως και κάλεσε τις κυπριακές αρχές να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων.