Σε μια ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση με στόχο να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην ευρωζώνη κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχει λάβει ποτέ η Ε.Ε και προβλέπει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εκκαθάρισης που θα διαθέτει κονδύλια ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα συγκεντρωθούν από εισφορές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα επόμενα 10 χρόνια.

Αναλυτικότερα, οι υπουργοί συμφώνησαν, πρώτον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει υπό την εποπτεία της, τις 130 πιο σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης καθώς και τις διασυνοριακές τράπεζες και δεύτερον να δημιουργηθεί ένας ενός ενιαίος μηχανισμός αποφάσεων, που θα είναι αρμόδιος να αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να οργανώνει ενδεχομένως την πτώχευσή τους.

Ένα ενιαίο ταμείο θα έρθει να συμπληρώσει το μηχανισμό και θα χρησιμεύει κυρίως για να οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή για να χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της. Θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από το 2016, αλλά δεν θα είναι πλήρως επιχειρησιακό πριν ��εράσουν 10 χρόνια.

Το ταμείο αυτό θα είναι αρχικά τμηματικό: κάθε τμήμα θα τροφοδοτείται από τις τράπεζες ενός κράτους και δεν θα επιτρέπεται να διασώζει παρά τις τράπεζες του κράτους αυτού. Όμως τα τμήματα αυτά θα εξαφανισθούν σταδιακά για να καταλήξουν έπειτα από 10 χρόνια σ' ένα ενιαίο ταμείο.

Οι δηλώσε��ς των Ευρωπαίων

"Είναι μια κοσμοϊστορική ημέρα για την τραπεζική ένωση", έγραψε στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.

Η συμφωνία δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί, αλλά άξιζε όλος ο χρόνος που ξοδέψαμε”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάντζους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τη συμφωνία ως τη δημιουργία του τελευταίου πυλώνα για την τραπεζική ένωση.