Κι όμως: στην Ελλάδα της κρίσης και των άδειων κρατικών ταμείων υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι εξακολουθούν να λαμβάνουν «μαϊμού» προνοιακά επιδόματα! Από τον επόμενο μήνα το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην αναστολή χορήγησης σε 11 χιλιάδες δικαιούχους, ενώ σχεδιάζεται να μπουν και εισοδηματικά κριτήρια. Το σύστημα του υπουργείου αποκαλύπτει ότι υπάρχουν άτομα που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 5000 ευρώ και εξακολουθούν να λαμβάνουν προνοιακό επίδομα.

Συγκεκριμένα στα ηλεκτρονικά δίχτυα του Υπουργείου πιάστηκαν... 769 νεκροί που εμφανίζονταν μετά θάνατον να εξακολουθούν να εισπράττουν το επίδομα, αλλά και 10.500 δικαιούχοι οι οποίοι είχαν δηλώσει λάθος στοιχεία ΑΜΚΑ

Αύριο θα φωτίσουμε άλλη μία αθέατη πλευρά του κοινωνικού κράτους αυτή των προνοιακών επιδομάτων. Σε μηνιαία πλέον βάση θα γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι δικαιούνται προνοιακά επιδόματα. Θα εξαλείψουμε και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα κάθε μορφή παραβατικότητας.

Το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Εργασίας, όπως αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων του Σταρ ο κ. Βρούτσης, δείχνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 άτομα με συντάξεις άνω των 5 χιλιάδων ευρώ που παράλληλα εισπράττουν προνοιακό επίδομα΅:

48 άτομα με συντάξεις άνω των 4 χιλιάδων ευρώ

93 άτομα με συντάξεις άνω των 3500 ευρώ

Και 1500 άτομα που παράλληλα με το επίδομα εισπράττουν συντάξεις άνω των 2000 ευρώ.

Την ανοιχτή πληγή επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Εργασίας, σχε��ιάζοντας να θέσει εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των χρηματικών βοηθημάτων, προτροπή η οποία περιλαμβανόταν και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κ. Α. Βαρδκαστάνης δήλωσε για το ίδιο θέμα στο δελτίο ειδήσεων του Σταρ:

"Το υπουργείο Εργασίας καλά κάνει και καταπολεμά τις εστίες ανομίας και εμείς είμαστε μαζί του σε αυτή την μάχη για όσους λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα ενώ δεν τα δικαιούνται… Όμως η συσχέτιση της σύνταξης με το επίδομα αναπηρίας είναι κατά το επιεικέστερο λαϊκιστικό και δημαγωγικό και επιχειρεί να κινητοποιήσει χαρακτηριστικά κοινωνικού αυτοματισμού".

Τα προνοιακά επιδόματα στοιχίζουν συνολικά στο κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως, οι δικαιούχοι είναι 144.106 άτομα, ενώ κατά μέσο όρο φτάνουν τα 370 ευρώ ανά δικαιούχο.