​Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα της απαλλαγής φορολόγησης των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μισθώματα που δεν έχουν εισπράξει. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει κάνει γνωστό, ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα φορολογούνται για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, το θέμα δεν έχει λυθεί νομοθετικά και υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί τελικά νομικό και ερμηνευτικό αλαλούμ.

Και ποιος θα την πληρώσει στο τέλος;;;;;;

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων….!!!!

Με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καταργείται η δυνατότητα των φορολογούμενων να εκχωρούν στο δημόσιο τα μισθώματα ακινήτων που δεν εισέπραξαν από δύστροπους και κακόπιστους ενοικιαστές. Με την εκχώρηση ουσιαστικά απαλλάσσονταν από τη φορολόγηση καθώς δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα μισθώματα στη φορολογική τους δήλωση.

‘Όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η δυνατότητα εκχώρησης θα διατηρηθεί και με το νέο καθεστώς. Οι τροποποιήσεις, ωστόσο, κατατέθηκαν στη Βουλή αλλά διάταξη για την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων δεν υπάρχει.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα. Πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ λένε πως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και ότι το θέμα επιλύεται από τη νομοθετική ερμηνεία των υφιστάμενων διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Υποστηρίζουν ότι εφόσον κάτι δεν εισπράχθηκε δεν αποτελεί εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να δηλωθεί στη φορολογική δήλωση. Άλλες πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης υπουργικής απόφασης με την οποία να ορίζεται το πότε δεν θα θεωρείται εισόδημα η μη είσπραξη ενοικίων (π.χ. μετά από πόσους μήνες μη είσπραξης των ενοικίων θα μπορεί ο φορολογούμενος να μην δηλ��σει τα ενοίκια).

Με τα έως τώρα δεδομένα το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται στο σκοτάδι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πληροφορίες Capital