«Τελείωσε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, αναφέροντας ότι «κερδήθηκε προσωρινά, το στοίχημα για τα ΕΑΣ, το δυσκολότερο ζήτημα από τα προαπαιτούμενα».

Όπως επίσης δήλωσε, η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μεταξύ 10 και 20 Ιανουαρίου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την έγκριση και της επόμενης δόσης, ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «έχουν γίνει βήματα σύγκλισης» για όλα τα θέματα αν και υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά.

Για το ζήτημα των ΕΑΣ, το οποίο αποτέλεσε εστία διαμάχης για αρκετό διάστημα με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι επρόκειτο για ένα σύνθετο θέμα, λόγω και των κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχε λάβει η εταιρεία, αλλά και επειδή έπρεπε να πεισθεί η Τρόικα ότι τα ΕΑΣ πρέπει να παραμείνουν ζωντανά.

«Νομίζω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας, είναι συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού και απαντά στην ανάγκη νοικοκυρέματος και μη διατήρησης ελλειμμάτων» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως συμπλήρωσε «για την ώρα τουλάχιστον, κερδίσαμε το στοίχημα για τα ΕΑΣ, όμως η εταιρεία θα κριθεί αν είναι βιώσιμη το Δεκέμβριο του 2014».

Όπως ακόμη ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, η τελική συμφωνία με την τρόικα για τα ΕΑΣ προβλέπει αναδιάρθρωση που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας τους με 3 εργοστάσια ως το τέλος του 2014 και τη δυνατότητα εξαγωγών. Το σχέδιο προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, έως το Μάιο, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό σκέλος. Το πολιτικό θα οδηγηθεί σε άμεση εκκαθάριση, ενώ το στρατιωτικό θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Συμφωνήθηκε επίσης πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (με στόχο από 800 περίπου υπαλλήλους να παραμείνουν 500), το κλείσιμο ενός εργοστασίου και η μετεγκατάσταση ενός δεύτερου χωρίς απολύσεις.

Εάν όμως έως το τέλος Δεκεμβρίου 2014 κριθεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε θα εφαρμοσθεί η ίδια λύση με την ΕΛΒΟ, της εκκαθάρισης εν λειτουργία.