​«Πρόθεση μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία,όπως και στο θέμα των ΕΑΣ, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε σε ό,τι μας φέρουν». Αυτό τόνισε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για το «χάσμα» που υπάρχει στο ζήτημα των πλειστηριασμών με τους δανειστές, εξηγώντας ότι «η τρόικα έχει πιο αυστηρή προσέγγιση από εμάς, σε σχέση με τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν αισθανόμαστε ότι αυτή είναι η καλύτερη».

Ο κ.Χατζηδάκης, μιλώντας στην πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή του ΣΚΑΙ, τόνισε πως για να μην κλείνει το θέμα η κυβέρνηση, «προφανώς προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο» και πρόσθεσε πως «είναι εύκολο να συμφωνήσεις αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστείς τις κοινωνικές συνέπειες».

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας από κανέναν» τόνισε ο κ.Χατζηδάκης.

Ο υπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά όχι τους επιτηδείους.

Παράλληλα, ο κ.Χατζηδάκης τόνισε πως στο ζήτημα της δικαστικής προστασίας με επιτάχυνση δικαστικών αποφάσεων, (σήμερα στην Αθήνα ορίζεται δικάσιμος για το 2022 – 2023) και στο σύστημα εξωδικαστικής επίλυσης των διάφορων που θα βασίζεται στο ιρλανδικό μοντέλο με κώδικα καλών πρακτικών και εποπτεύουσα αρχή έχει επιτευχθεί συμφωνία και μένουν μόνο κάποια κριτήρια να εξειδικευτούν .

Αναφερόμενος στο θέμα της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων, ο υπουργός είπε ότι η τρόικα ζήτησε πλήρη απελευθέρωση, και των παλιών και των νέων.

«Αυτό που προωθούμε εμείς από τη νέα ρύθμιση είναι να μην αδικούνται ούτε οι ιδιοκτήτες, ούτε οι ενοικιαστές» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι για τις υφιστάμενες μισθώσεις σε περίπτωση που αποχωρήσει ένας ενοικιαστής με δική του υπαιτιότητα, η αποζημίωση προς τον ιδιοκτήτη θα είναι τρία μισθώματα. Το αντίστοιχο θα ισχύει και σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης καταγγεί��ει τη σύμβαση.

«Θεωρώ ότι δεν απέχουμε πολύ στο θέμα αυτό με την τρόικα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τις νέες μισθώσεις τόνισε ότι προβλέπεται προστασία του ενοικιοστασίου για τρία χρόνια και για τα επιπλέον χρόνια θα υπάρχουν όροι στο συμφωνητικό, που θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή.

Σήμερα αναμένεται και τρίτη συνάντηση του κ. Χατζηδάκη την τρόικα μέσα σε περίπου 24 ώρες, γεγονός που δείχνει την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης αλλά και την απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη.