Πρώτη ανάρτηση: 16/12/2013 00:26

H σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε θετικό κλίμα, σχετικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που είναι και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Η έκθεση συμμόρφωσης για τα προαπαιτούμενα της δόσης από την τρόικα αναμένεται πλέον από την κυβέρνηση έως το απόγευμα της Δευτέρας.
Η εν λόγω έκθεση θα εξετασθεί από το Euroworking Group που θα συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης και θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.Σε περίπτωση που δεν δοθεί το «πράσινο φως» από το Euroworking Group, η έγκριση αναμένεται να δοθεί στο Eurogroup που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης.
Η κυβέρνηση αναμένει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αποχώρησε νωρίς από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τα ΕΑΣ, καθώς είχε τηλεδιάσκεψη με την Κριστίν Λαγκάρντ για τα θέματα της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκε με τους εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.
Όπω�� όλα δείχνουν, η συμφωνία με την τρόικα για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων είναι κοντά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία. Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό.
Νωρίτερα, η τρίτη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα των πλειστηριασμών ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αφού οι δύο πλευρές διαφώνησαν στους αριθμούς και τα κριτήρια για το 2014.