Την ώρα που αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο για εκατομμύρια καταθέτες μετά το θέμα που άνοιξε με τις διφορούμενες δηλώσεις του Χοακίν Αλμούνια για την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ , ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, εμφανίζεται καθησυχαστικός σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο “κουρέματος” στις καταθέσεις αυτές.

Ο επίτροπος επισημαίνει ότι «όταν καταστεί αναγκαία, η διάσωση “εκ των έσω” θα επιτρέψει μια πιο δίκαιη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων με ξεκάθαρες προτεραιότητες, καθώς θα είναι οι μέτοχ��ι των τραπεζών και οι πιστωτές οι πρώτοι που θα επωμιστούν απώλειες στο μέλλον για τις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να τύχουν αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «στην πρώτη γραμμή δε θα βρίσκονται πια οι φορολογούμενοι. Οι τράπεζες θα πληρώνουν για τις τράπεζες».

«Η εκκαθάριση εκ των έσω δε θα θίξει ποτέ τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ”, τονίζει με έμφαση ο επίτροπος και συμπληρώσει ότι “θα τυγχάνουν πάντα προστασίας".

Ο κ. Μπαρνιέ ξεκαθαρίζει ότι «οι ίδιες οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν τα ταμεία διάλυσης (εκκαθάρισης), ένα είδος αποθεματικού για κρίσεις, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με ορίζοντα το 2025».

Ο επίτροπος υπογραμμίζει ακόμα την ανάγκη για ένα χρηματοπιστωτικό τομέα πιο σταθερό, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να διαδραματίσουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας, και επισημαίνει:

«Αυτή η πραγματικότητα ισχύει ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα, όπου το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα δεν εξασφαλίζουν τις απαραίτητες πιστώσεις για τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις τους».