Με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα θα συναντηθούν ξανά σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών, καθώς οι επαφές του Σαββάτου ολοκλ��ρώθηκαν χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Η τρόικα θα είναι στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης από τις 10:00, ενώ το ραντεβού στο Υπουργείο Οικονομικών θα γίνει στις 18:00.

Στο ραντεβού του Σαββάτου, τρόικα και οικονομικό επιτελείο επικεντρώθηκαν στα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (προαπαιτούμενο για τη δόση) και ο ΦΠΑ στην εστίαση. Η δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση επιθυμεί να επεκταθεί. Για το θέμα ωστόσο υπάρχει απόκλιση στις εκτιμήσεις των δυο πλευρών αναφορικά με το πόσο απέδωσε.

Από την άλλη πλευρά, για το φόρο ακινήτων η τρόικα δεν εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερες επιφυλάξεις, ενώ βασικό σημείο τριβής στο θέμα των πλειστηριασμών είναι οι διαφορές που υπάρχουν όσον αφορά τον «πήχη» της αντικειμενικής αξίας, κάτω από τον οποίο θα παραμείνει σε ισχύ η προστασία και το 2014.

Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν σε καλό κλίμα και η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014 έχει περιοριστεί σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2015 σε 1 δισ., ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας.