Στις 4.000 αναμένεται να φτάσουν σήμερα το βράδυ οι επανασυνδέσεις οικιακών συνδέσεων από τη ΔΕΗ, σε καταναλωτές που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στους οποίους είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Είχε προηγηθεί η σχετική κυβερνητική απόφαση, για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιπτώσεις αυτές, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν επανασυνδεθεί 3.600 καταναλωτές, βάσει των στοιχείων που διαθέτει η Επιχείρηση στο μηχανογραφικό της σύστημα, αλλά και όπως προκύπτει από αιτήματα δήμων και περιφερειών.

Το αλαλούμ πάντως συνεχίζεται σε κάποιες περιπτώσεις λόγω της ασυνεννοησίας ΔΕΗ-Δήμων, με αποτέλεσμα να επιστρατεύουν το ελληνικό δαιμόνιο άποροι που δικαιούνται να τους επανασυνδεθεί το ρεύμα τους, προκειμένου να αποφύγουν τη μεγάλη καθυστέρηση που προκαλεί το γαϊτανάκι ανάμεσα σε δημάρχους και ΔΕΗ σχετικά με τις λίστες των δικαιούχων.

Εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, όσο και παράγοντες της ΔΕΗ συμφωνούν ότι ίσως κάποιοι να έχουν επανασυνδέσει παράνομα με δική τους πρωτοβουλία το ρεύμα και προσπαθούν τώρα να μη αποκαλυφθούν. Όμως οι ηλεκτροτεχνίτες επισημαίνουν με δραματικό τρόπο ότι με τέτοιου είδους συνδέσεις υπάρχει κίνδυνος να καεί το σπίτι τους, ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.

Πάντως ορισμένοι δήμαρχοι ήδη κινητοποιήθηκαν και θα ανακουφίσουν όλους τους δικαιούχους δημότες τους μέχρι τη Δευτέρα, ώστε να περάσουν Χριστούγεννα με θέρμανση. Ο δήμαρχος Καισαριανής πήγε ο ίδιος στη ΔΕΗ και παρέδωσε κατάλογο με 20 άπορες οικογένειες. Ο δήμαρχος Μελισσίων-Πεντέλης εξουσιοδότησε υπάλληλο του δήμου να παραδώσει άλλη λίστα με 6 άπορους στην τοπική ΔΕΗ. . Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έθεσε το ζήτημα να καταβάλει εξ ολοκλήρου τη δαπάνη επανασύνδεσης του ρεύματος όλων των δικαιούχων εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ, καθώς όπως υποστηρίζει παράνομα η Εταιρεία παρακρατεί το τέλος .

Η ΔΕΗ πάντως θεωρεί ότι με το τέλος αυτό γίνεται η σύνδεση σε απομονωμένα νησιά, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και μακροχρόνια άνεργους.