Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως βρήκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα, τη φόρμουλα για τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή το όριο μέχρι του οποίου προστατεύεται η κύρια κατοικία "κλείδωσε" στις 180.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτου.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι υπουργοί και η τρόικα έχουν δώσει τα χέρια, όπως λένε ανώτατες οικονομικές πηγές, ώστε η μεταβατική περίοδος προστασίας να είναι για ένα 12μηνο, δηλαδή ολόκληρο το 2014, αφού από την πρώτη του νέου έτους καταργείται η προστατευτική διάταξη γνωστή ως «Νόμος Παπαθανασίου» που απαγόρευε πλειστηριασμούς για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Με άλλα λόγια απελευθερώνονται υπό όρους οι πλειστηριασμοί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως απο 1.1.2015 θα ισχύσει το αποκαλούμενο Ιρλανδικό μοντέλο Το σύστημα αυτό έχει δυο προϋποθέσεις. Τη διάθεση συνεργασίας του δανειολήπτη, δηλαδή την πρόθεσή του να συνεχίσει να αποπληρώσει το χρέος του έστω και μερικά και δεύτερον τον υπολογισμό ενός μηνιαίου ποσού για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το ποσό αυτό θα προκύπτει με την αφαίρεση από τα εισοδήματα του δανειολήπτη των δαπανών για βασικά είδη διαβίωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, το ενοίκιο και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν φθάσει σε συμφωνία και στη διατήρηση ως έχει του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου οι οικονομικά αδύναμος, ο άνεργος και άλλες τέτοιες κατηγορίες πολιτών προστατεύονται και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν αλλάζει τίποτα με το νόμο για ρύθμιση χρεών των ενήμερων δανειοληπτών.