Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη για την επιβίωσή της και παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή, μεταδίδει ανταποκριτής του Focus στην Αθήνα. Η (εκτενέστατη) ανταπόκριση θέτει για ακόμη μια φορά το ερώτημα κατά πόσο τα στοιχεία για τις πρόσφατες ελληνικές επιτυχίες είναι αξιόπιστα ή συνιστούν απόρροια «μαγειρέματος».

«Αν πεις τρεις φορές ψέματα, μετά κανείς δεν θα σε πιστέψει», αναφέρει ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι δημοσίως όλοι επαινούν την Ελλάδα, όμως στους πολιτικούς διαδρόμους παίζεται άλλο παιχνίδι, όπως δείχνει και το εσωτερικό email της τρόικα που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο.

Ο ανταποκριτής δίνει έμφαση σε εντολές της τρόικα που για πολιτικούς και άλλους λόγους δεν μπορούν να εφαρμοστούν. «Και πολιτικά, οι πλειστηριασμοί δεν είναι εφαρμόσιμοι. Για τον Έλληνα το σπίτι του είναι ό,τι είναι για το Γερμανό ο καταθετικός του λογαριασμός», εξηγεί.

Το τελευταίο από τα τρία αποσπάσματα του άρθρου αναφέρεται στα χειρότερα σενάρια για την Ελλάδα, που ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ «διχασμένη ανάμεσα στα δύο άκρα: εκτός από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρείται και αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, παρά τις νομικές κινήσεις εναντίον της. Το κόμμα θα μπορούσε να βρεθεί ακόμη και με εκλεγμένο δήμαρχο στην Αθήνα.»

Επιπλέον, καταλήγει, στη χώρα αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί επιστροφής στη δραχμή. «Η πρόσφατη δήλωση Λαφαζάνη ότι το ευρώ είναι "φυλακή των Γερμανών", δείχνει προς τα πού μπορεί να κλίνουν οι Έλληνες όταν η πυριτιδαποθήκη εκραγεί στην Αθήνα.»