​Λίγες ώρες μετά την παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ πως το ΔΝΤ έκανε λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις με παρέμβαση του τονίζει πως «η συζήτηση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα είναι ένα σημα��τικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί με ένα κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο».

Αν και ο κ.Ράις απέφυγε να αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς όπως είπε είναι σε εξέλιξη, επιβεβαίωσε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και ότι αναμένεται επιστροφή τους τον Ιανουάριο.

«Αναμένουμε μια πλήρη διαπραγματευτική ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο και αφού οι ελληνικές αρχές καταγράψουν περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να επιτευχτεί συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο» είπε ο κ.Ράις.

Ερωτώμενος για την στάση της τρόικας ��την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αφού εξέφρασε την συμπόνια του για αυτά που βιώνουν οι Έλληνες, παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν στην «Καθημερινή», όπου ο Δανός οικονομολόγος της τρόικας είχε αναφέρει πως η χώρα θα χρειασθεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014 - 2016, όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα και πως θα απατηθεί περαιτέρω περιορισμός της σπατάλης.

Όσον αφορά τα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο κ.Ράις είπε πως πρόκειται για μια «παλιά ιστορία» και αναγνώρισε πως οι υποθέσεις βάσει των οποίων κατακλείσθηκε το πρόγραμμα το 2010 ήταν λανθασμένες, ωστόσο εν συνεχεία άλλαξαν.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η επιμονή στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι ρεαλιστική και απαραίτητη προ��ειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να μπορέσει να βγει και πάλι η χώρα στις αγορές.

Ο κ.Ράις επεσήμανε πάντως πως η στήριξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι εμφανής και επικεντρώνεται στο να ανακτήσει η χώρα την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να εξέλθει η χώρα από την κρίση.

Σε ερώτηση για το πώς προσεγγίζει το ΔΝΤ την απόφαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων για “bail in” στις διασώσεις τραπεζών, ο κ.Ράις αναφέρθηκε στην ανάγκη τραπεζικής ενοποίησης στη ζώνη του ευρώ και εγκαθιδρύσεως ενός κεντρικού συστήματος εκκαθαρίσεως των τραπεζών.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν έχει υιοθετήσει ή υποβάλλει κάποια πρόταση για το bail in και δεν έχει υποστηρίξει κάτι τέτοιο σε κάποιο πρόγραμμα.