Στα 2,7 δις ευρώ αν��ρχεται το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, όσο περνάνε οι μήνες, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για τη χρονιά που κλείνει. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα. Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Εργαζόμαστε συστηματικά, μέχρι την τελευταία στιγμή, για την επίτευξη του υψηλότερου αποτελέσματος αλλά και τη βιωσιμότητά του. Με αυτοπεποίθηση, χωρίς ταλαντεύσεις. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει για το ίδιο θέμα ανακοίνωση του Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα,

Ειδικότερα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι:

- το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ ή στο 1,5% του ΑΕΠ.

-Καθίσταται εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, 3,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, και περίπου 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, όταν στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.

-Στις νέες εκτιμήσεις συμφωνεί η Τρόικα.

-Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε και διαμορφώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ.

-Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται περίπου στα περυσινά επίπεδα, και κοντά στους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν τεθεί. Στόχοι οι οποίοι είναι πλέον υψηλότεροι από τις αρχικές και μεταγενέστερες εκτιμήσεις που είχαμε στον περυσινό Προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αντίστοιχα.