Ένα βήμα πίσω και μάλιστα με γραπτή ανακοίνωση έκανε για το θέμα των καταθέσεων ο Χοακίν Αλμούνια μετά το σάλο που προκλήθηκε από απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

Στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, Αντουάν Κολομπανί, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι επιτρέπεται ή υπάρχ��ι οποιοδήποτε «παραθυράκι» για «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ στην Ε.Ε.

«Όπως ξεκάθαρα φαίνεται από την απάντηση του κ. Αλμούνια στην ερώτηση του ευρωβουλευτή, οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις τραπεζών δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι καταθέσεις, τόσο οι ασφαλισμένες όσο και οι ανασφάλιστες, εξαιρούνται σήμερα από τον επιμερισμό των βαρών που πρέπει να έχει γίνει προτού οι τράπεζες ζητήσουν κρατική ενίσχυση. Οι σημερινοί κανόνες κρατικών ενισχύσεων αναφέρονται αποκλειστικά στον επιμερισμό βαρών στους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης. Αναφορικά, δε, με τις ασφαλισμένες καταθέσεις, οφείλω να αναφέρω τα εξής: ότι η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των τραπεζών (BRRD) ρητά αναφέρει ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που καλύπτονται από τα ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων (DGS), εξαιρούνται από τις διασώσεις με ίδια μέσα (bail-in, άρθρο 38). Οπότε, οι καταθέτες με τέτοια ποσά ποτέ δεν θα χρειαστεί να υποστούν απώλειες. Αντιθέτως, οι απώλειες θα καλυφθούν από τα Ταμεία Εγγυοδοσίας - έως του ποσού της κάλυψης (Άρθρο 99)» προσθέτει ο Κολομπανί και καταλήγει: «Μάλιστα, έως ότου τεθεί σε ισχύ η οδηγία BRR είναι αδύνατον να πληγούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της υφιστάμενης οδηγίας DGS, με την οποία προστατεύονται όλες οι καταθέσεις έως 100.000 σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Άρθρο 7 της Οδηγίας DGS)».