Ανάσα σε χιλιάδες αγρότες αναμένεται να δώσει η εξόφληση ύψους, 1,15 δισ. ευρώ, της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013, που όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης θα δοθεί ως το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο κ.Τσαυτάρης, εκτός από την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, θα πραγματοποιηθεί και η πληρωμή ενστάσεων Εξισωτικής Αποζημίωσης παλαιοτέρων ετών, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Επίσης άμεσα αναμένεται η καταβολή της τρίτης δόσης, ύψους 23 εκατ. ευρώ, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ενώ σταδιακά έως το τέλος του 2013 θα γίνουν οι πληρωμές διαφόρων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (65 εκατ. ευρώ), μέτρων του Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (8 εκατ. ευρώ) καθώς και η καταβολή 27 εκατ. ευρώ σε καπνοπαραγωγούς.

Ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε, παράλληλα πως το υπουργείο θα προβεί, άμεσα, σε ανοικτή προκήρυξη- πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εν δυνάμει δικαιούχους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόν��ων και επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο, στο πλαίσιο του μέτρου 123Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Το υπουργείο θα μοιράσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 25% έως 65%, ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην επαναπροκήρυξη του προγράμματος που αφορά τη διανομή φρούτων στα σχολεία, ενώ από αύριο τα πρώτα σχολεία αρχίζουν τη διανομή γάλακτος με επιδοτούμενη τιμή στους μαθητές, ξεκινώντας από τον δήμο Ελευσίνας.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε και για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας (ΕΕ) στη γεωργία και την αλιεία.