«Η κρίση στην ευρωζώνη δεν τελείωσε» προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε είναι πρόωρο να θεωρηθεί ότι η κρίση νικήθηκε, ενώ προειδοποίησε επίση ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή θα είναι αρνητικές, αν οι πολιτικοί δεν λάβουν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

«Αν κοιτάξουμε πέραν των πρωτοσέλιδων, υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι τα πράγματα δεν είναι καλά στην Ευρωζώνη» τόνισε η Λαγκάρντ, ενώ πρόσθεσε πως η εξαιρετικά υψηλή ανεργία σε σημαντικό μέρος της Ευρωζώνης απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η επισήμανσή της στους συνεχιζόμενους κινδύνους από την πολύ υψηλή ανεργία των νέων στη χώρα μας, όπως και στην Ισπανία. «Πως μπορεί πραγματικά να ξεπεραστεί μια κρίση, όταν το 12% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο; Όταν η ανεργία των νέων είναι σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και ξεπερνά το 50% σε Ελλάδα και Ισπανία;» αναρωτήθηκε η Λαγκάρντ.

Η γενι��ή διευθύντρια του ΔΝΤ υποστήριξε ακόμα ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα και να αναλάβει περαιτέρω δράση κατά των αποπληθωριστικών πιέσεων.