Κούρεμα σε δάνεια αλά ισπανικά προτείνουν οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστεί το ρεύμα αύξησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Το σχέδιο που βρίσκεται στην Tράπεζα της Ελλάδος και θα κατατεθεί στην τρόικα η οποία αναμένεται να φτάσει αύριο στην Αθήνα περιλαμβάνει κούρεμα

-30% σε δάνεια συνεργάσιμων δανειοληπτών εφόσον είναι συνεπείς για τα επόμενα 10 χρόνια.

-Η πρόταση αυτή αφορά 240 χιλιάδες καταναλωτές στεγαστικών δανείων που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν στην ώρα του το δάνειο τους.

Για 110 χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν εγκαταλείψει την αποπληρωμή του δανείου τους το σχέδιο προβλέπει το ακίνητο να μεταβιβάζεται στην τράπεζα και ο πρώην ιδιοκτήτης να πληρώνει ενοίκιο 20% λιγότερο από το μέσο όρο της περιοχής, όπως δημοσίευσε η Real News.

Οι τράπεζες και η κυβέρνηση φέρονται να είναι σε συνεννόηση για την ελληνοποίηση του ισπανικού μοντέλου, ώστε να μην βρεθούν οικογένειες στο δρόμο αλλά και να μην χρειαστούν άλλα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που πνίγονται στα κόκκινα δάνεια.

Εκτός από την πρόταση για τα κόκκινα δάνεια η τρόικα πρέπει να δώσει απάντηση και για τους πλειστηριασμούς, διαφορετικά η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου που κλείνει η Βουλή, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Θανάσης Σκορδάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που αναμένεται να ισχύσει για ένα χρόνο, είναι να προστατεύεται η κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία 180-200 χιλιάδες ευρώ, ενδεχομένως υπό την προϋπόθεση ο δανειολήπτης να έχει ετήσιο εισόδημα έως 24 χιλιάδες ευρώ.

Την ίδια ώρα αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση για κατασχέσεις καταθέσεων μέσα σε 10 ημέρες εάν ο δανειολήπτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και διαπιστωθεί πως υπάρχουν χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Από το ηλεκτρονικό κατασχετήριο προστατεύονται μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα έως 1000 ευρώ.