«Έτος-κλειδί» το 2015 θεωρεί το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ το οποίο κάνει λόγο για ανάγκη διαμόρφωσης νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος σε μελέτη για την κοινωνική ασφάλιση και τη γήρανση του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας 2013-2050.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 15% λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ενώ η παρατεταμένη ύφεση και η εκρηκτική ανεργία, μετατόπισαν το οριακό έτος για τα αποθεματικά των Ταμείων 10 χρόνια νωρίτερα, το 2015.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ανεργία είναι τριπλάσια σε σχέση με το 2009, ενώ προβλέπεται να παραμείνει σε επίπεδα άνω του 15% μέχρι τουλάχιστον το 2020.

Όπως αναφέρεται απαιτούνται επιπλέον πόροι για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ απαιτούνται και μη συμβατικά μέτρα πολιτικής για τη μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον διευθυντή του ΙΝΕ, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη, για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% με 4%...