Σκληρή απάντηση στα όσα δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του έδωσαν οι κάτοικοι της Εκάλης.

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Βήμα είχε δηλώσει ότι «ήρθε η ώρα να πληρώσει και η Εκάλη», ενώ είχε χαρακτηρίσει τους κατοίκους της «Absentee Landlords».

H επιτροπή κατοίκων της Εκάλης σε επιστολή τους που διαβιβάστηκε στη το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κηφισιάς και υπογράφεται από το σύνολο των συμβούλων που εκλέγονται στην Εκάλη, τονίζουν ότι πληρώνουν τις υποχρεώσεις, αφήνοντας αιχμές: «Η Εκάλη είναι εδώ και πληρώνει κ. Υπουργέ εν αντιθέσει με κάποιους “τεχνοκράτες” αγνώστων απολαβών και φορολογικών υποχρεώσεων».

Στην ίδια επιστολή, παραθέτουν μια λίστα με ζητήματα στα οποία το ΥΠΟΙΚ έχει αποτύχει και τον καλούν να δώσει εξηγήσεις για τους χαρακτηρισμούς του.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Ως "Absentee Landlords" χαρακτήρισε συλλήβδην τους κατοίκους της Εκάλης ο κ. Στουρνάρας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της Κυριακής της 1.12.2013. Θα θέλαμε λοιπόν εντελώς επιγραμματικά να τον πληροφορήσουμε τα εξής:

Η Εκάλη είναι εδώ και πληρώνει κ. Υπουργέ εν αντιθέσει με κάποιους «τεχνοκράτες» αγνώστων απολαβών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Η Εκάλη είναι εδώ και πληρώνει:

- Πλασματικές αντικειμενικές αξίες της τάξεως των 4450 € / τ.μ.

- Τέλος Ακίνητης Περιουσίας επ’ αυτών

- Τέλος Ακαλύπτων επ’ αυτών

- Φόρο Ακίνητης Περιουσίας επ’ αυτών

- Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. επ’ αυτών

- Παράλογα Τέλη μεταβιβάσεων, γονικών παροχών κ.λ.π. επ΄ αυτών

- Δημοτικά τέλη σχεδόν διπλάσια των άλλων Δημοτικών Κοινοτήτων του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Κηφισιάς.

- Δημοτικό φόρο

- Πετρέλαιο θέρμανσης σε παράλογες τιμές που εσείς επιβάλλατε και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα λοιπά εισοδηματικά κριτήρια λόγω ιδιοκτησιών με αντικειμενική αξία μεγαλύτερης των 200.000 €.

- Την μη ύπαρξη εναλλακτικού τρόπου θέρμανσης γιατί στην περι��χή δεν λειτουργεί δίκτυο αερίου καυσίμου.

- Το κόστος βυτιοφόρου για αποχέτευση μεγάλου αριθμού ιδιοκτησιών γιατί το δίκτυο αποχέτευσης τώρα κατασκευάζεται.

Επίσης πληρώνουμε παράλογα τέλη αποχέτευσης διότι η ΕΥΔΑΠ χρεώνει όσες ιδιοκτησίες συνδέονται με το δίκτυο της το νερό του ποτίσματος των κήπων ως αποχετευόμενο, ενώ προσεχώς θα πληρώνουμε και διόδια για να πάμε σπίτια μας.

Εν τω μεταξύ εσείς κ. Στουρνάρα ως τεχνοκράτης και καθηγητής έχετε αποτύχει να:

- Εντοπίσετε και να φορολογήσετε τι�� δεκάδες offshore επιχειρήσεις που έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα την ιδιοκτησία ακινήτων.

- Να εκκαθαρίσετε και να στείλετε εγκαίρως τα εκκαθαριστικά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας του 2010, 2011, 2012, και 2013 με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν μέσα σε δέκα μήνες φόρους 4 ετών.

- Να αναθεωρήσετε (μειώσετε) τις αντικειμενικές αξίες από το 2006.

- Να φορολογήσετε έστω και υποτυπωδώς την τεράστια φορολογητέα ύλη από αυτούς που κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση φοροδιαφεύγουν σε βάρος των υπολοίπων.

- Να δώσετε πειστικές εξηγήσεις γιατί πρέπει να πληρώσει η Εκάλη απέναντι σε άλλες ακριβές περιοχές του λεκανοπέδιου όπως Καβούρι, Βουλιαγμένη, Ψυχικό, Φιλοθέη, Κολωνάκι κ.α. συντηρώντας αυτόν τον λανθάνοντα ρατσισμό έναντι των κατοίκων μιας περιοχής.

Το μεγάλο δυστύχημα όμως κ. Υπουργέ είναι ότι ενώ εσείς μεθαύριο θα παρέχετει τις υπηρεσίες σας ως freelancer στην City Group στην Morgan Stanley η σε κάποιο άλλον αξιοσέβαστο οργανι��μό, η ιστορία θα σας χρεώσει την τελική υπογραφή για την εσκεμμένη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης στην χώρα μας και ίσως και την εκλογική συντριβή της Νέας Δημοκρατίας».