«Φρένο» στις μειώσεις συντάξεων όταν πέφτουν οι μισθοί βάζουν «κρυφές» διατάξεις των Ταμείων. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, ειδικά τώρα στην εποχή της κρίσης, για να περιορίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στη σύνταξή τους η ενδεχόμενη μείωση του μισθού στα τελευταία έτη της εργασίας τους.

Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τα έτη που επιθυμεί για τον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και να αποφύγει εκείνα στα οποία ενδεχομένως να είχε μικρότερες αποδοχές.

Στο Δημόσιο, η σύνταξη για όσους αποχωρήσουν ως το 2015 δεν υπολογίζεται με το νέο μισθολόγιο που εφαρμόστηκε από 1/11/11, αλλά με βάση τις αποδοχές που έιχαν οι υπάλληλοι τον Οκτώβριο του 2011, πριν ισχύσει δηλαδή το νέο μισθολόγιο.

Στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες τα πράγμα τα είναι διαφορετικά, καθώς εκεί οι συντάξεις βγαίνουν με βάση το μισθό που είχε ο εργαζόμενο είτε τον τελευταίο μήνα της εργασίας του είτε τον τελευταίο χρόνο. Όσες ΔΕΚΟ μπήκαν στο νέο μισθολόγιο και έχουν κάνει μειώσεις ο υπολογισμός σύνταξης με τις αποδοχές του τελευταίου μήνα έγινε ασύμφορος. Σε όλα τα Ταμεία οι αποδοχές για τα έτη 2013 και 2014 υπολογίζονται με ενιαίο συντελεστή 2% που επιφέρει μικρές έως απώλειες. Ωστόσο, στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οι απώλειες από το 2% μπορεί να είναι μεγαλύτερες αν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγάλη κατηγορία για τα έτη 2013 και 2014.

Στις επικουρικές υπάρχουν μειώσεις και έρχονται και άλλες από το 2014.

Δείτε αναλυτικά τους σχετικούς πίνακες:

912131000.jpg
syntaxeis_3.jpg
syntaxeis_3 - Copy.jpg
syntaxeis_3 - Copy (2) a.jpg
syntaxeis_3 - Copy (2) b.jpg
syntaxeis_3 - Copy (2) c.jpg