Σε κυνηγούς κεφαλών με μπόνους που μπορούν να φτάνουν ακόμα και τις 150.000 ευρώ μετατρέπει η τρόικα 12.000 υπαλλήλους της Εφορίας, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί η πρόταση του ΔΝΤ για κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος αμοιβών και προαγωγών στο Ελληνικό Δημόσιο, όπου ένας υπάλληλος έχει μια σταθερή αμοιβή και προάγεται ανά τρία χρόνια ανεξάρτητα από την απόδοσή του.

Οι τριετίες καταργούνται ούτως ή άλλως και κάθε χρόνο οι εφοριακοί θα δίνουν γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Όσοι δεν πιάσουν υψηλό σκορ θα μένουν στάσιμοι, ενώ όσοι πιάνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων θα προάγονται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αποδοχές του εφοριακού θα εξαρτώνται πλέον άμεσα από την απόδοσή του και την ικανότητά του να εισπράττει μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια τους φόρους, που θα είναι και ο στόχος.

Το κίνητρο των υπαλλήλων θα είναι η δυνατότητα για μπόνους ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου των εισπράξεων, που μπορεί να φτάνει ακόμα και τις 150.000 ευρώ, αλλά το ύψος του δεν θα είναι το ίδιο για όλες της εφορίες της χώρας. Κατά μία εκτίμηση τα μπόνους μπορούν να υπερβούν τα 250 εκατ. ευρώ ή το 6% των συνολικών εσόδων.

Σημαντικά μπόνους - αλλά όχι σε τόσο μεγάλο ποσό - θα μπορούν να λάβουν οι ελεγκτές αλλά και αποσπασμένοι υπάλληλοι (π.χ. δικαστικοί ) που στελεχώνουν την εφορία.

Οι επικεφαλής των εφοριών θα αλλάζουν κάθε έτος στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ οι υπάλληλοι με τα περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα θα έχουν προβάδισμα έναντι άλλων συναδέλφων τους και θα αναλαμβάνουν τη διοίκηση των καλύτερων εφοριών της χώρας.