Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Η βουλευτής και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη τιμήθηκε από την Παγκρητική Ενωση Αμερικής με το «Βραβείο Ελευθέριος Βενιζέλος» στη διάρκεια μεγάλη εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των τετραήμερων εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης ο βετεράνος κορυφαίος Ελληνοαμερικανός λογοτέχνης, Χάρυ Μάρκ Πετράκης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της τελετής, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η Ελλάδα περνά δύσκολες στιγμές και θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες κι αγώνες.

«Αυτό που μάθαμε από τους προγόνους μας είναι να μην το βάζουμε κάτω. Σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιζόμαστε μέχρι η Ελλάδα να σηκωθεί ξανά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν αντέχει ο ελληνικός λαός τις επιπτώσεις της κρίσης, η κ. Μπακογιάννη είπε πως τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι κι η Ελλάδα έχει αρχίσει να βγαίνει από την κρίση, όμως «ο ελληνικός λαός θα αργήσει να το καταλάβει στην τσέπη του, την οικογένειά του και τη ζωή του».
«Φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο πως χρειάζεται πολλή δουλειά και συνεννόηση του πολιτικού συστήματος.

«Όσο πιο ενωμένοι είμαστε, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν δυνατότητες συνεργασίας.

Σε ότι αφορά το τι μπορεί να κάνει ο Απόδημος Ελληνισμός για να βοηθήσει την Ελλάδα, αφού ευχαρίστησε τους ομογενείς για όσα έχουν ήδη κάνει, τους προέτρεψε να διατυμπανίζουν την πίστη τους ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την κρίση. Τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, προβλέποντας πως όσοι το πράξουν θα βγου�� και οικονομικά κερδισμένοι. Τέλος τους προέτρεψε να επισκέπτονται την Ελλάδα, γιατί κάθε δολάριο κι ευρώ που φέρνουν στην πατρίδα έχει μεγάλη σημασία.

Αναφερόμενη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, το όνομα του οποίου φέρει το βραβείο της Παγκρητικής, είπε πήγε πολλές κόντρα στο ρεύμα και δε δίστασε να δείξει την πόρτα στους Κρήτες βουλευτές οι οποίοι ζήτησαν την ένωση δύο χρόνια νωρίτερα, όταν οι συνθήκες δεν είχαν ακόμη ωριμάσει.

«Οποτε λαϊκίζουμε και διχαζόμαστε το εθνικό κόστος ήταν μεγάλο», είπε η κ. Μπακογιάννη, λέγοντας παράλληλα ότι η υποχρέωση των πολιτικών της γενιάς της είναι να διδάξει στη νεότερη γενιά να κάνει καλύτερα τα πράγματα,
Μεταξύ των παρευρεθέντων στην εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κι ο Δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη, με συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα: «Κρητική Διατροφή: η διαχρονική προσφορά της Κρήτης, μετά την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα, στην Καλύτερη Διατροφή και Υγιεινή Ζωή».

Μέσα στο πλαίσιο των εορτασμών πραγματοποιούνται σήμερα δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια, όπου θα γίνει η παρουσίαση του θεατρικού έργου «Διάλογοι και Συλλογισμοί την εποχή της Ένωσης - Ιστορική ανασκόπηση των γεγονότων που οδήγησαν στην Ένωση» και θ’ ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, σύνθεση αφιερωμένη στην Ένωση.
Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, θα γίνει δοξολογία και αρτοκλασία χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, στον Καθεδρικό ναό Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με κατάθεση στεφάνου στο 'Αγαλμα της Ελευθερίας και ακολούθως ύψωση της σημαίας στο Castle Clinton, του Battery Park, της Νέας Υόρκης.