Να αναλάβουν δράσεις για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος από τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στη στεγαστική πίστη σχεδόν ένα στα δύο δάνεια έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ συνολικά, ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που έχει ρυθμιστεί κυμαίνεται σε500.000 - 600.000 δάνεια!

Την ίδια στιγμή οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εάν αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 60.000.

Σε 50.000 με 60.000 ανέρχονται οι οφειλέτες στις τράπεζες των οποίων τα δάνεια παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Ακόμη πιο πιεστική γίνεται η κατάσταση εάν στα στεγαστικά δάνεια προστεθούν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, όπως και τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε για τον ίδιο λόγ�� στους τραπεζίτες τη δημιουργία μίας κεντροποιημένης διαχείρισης των προβληματικών δανείων και να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες διευθύνσεις καθυστερήσεων που διαθέτουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο, οι τέσσερις τράπεζες κλήθ��καν να υποβάλουν συμπληρωματικά σχέδια για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στα οποία θα αναφέρεται όχι μόνο οι ενέργειες στις οποίες θα προβούν, αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν.

Όσον αφορά τη μείωση του λειτουργικού κόστους, επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια με τη μείωσή του κατά 20% την τελευταία πενταετία σε επίπεδο ομίλων.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ανατολική Ευρώπη, την οποία ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική, αλλά πρόσθεσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η κάθε τράπεζα έχει μικρό μερίδιο αγοράς και δεν αξιοποιούνται όσο πρέπει οι οικονομίες κλίμακος και κάλεσε τους τραπεζίτες να εξετάσουν πιθανές συνεργασίες, συγχωνεύσεις ή ανταλλαγές των θυγατρικών τους στο εξωτερικό.