Η εξάπλωση της χρήσης ηλεκτρονικών καρτών πληρωμής, καθώς και άλλων ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμής, είναι βασική στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης, αφού όπως υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο συμβάλλει στη μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Αυτό αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ελένης Μακρή Θεοδώρου για τη χρήση καρτών και τερματικών τεχνολογίας μικροεπεξεργαστή.

Ο κ.Μαυραγάνης ενημερώνει μάλιστα πως «το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να υιοθετήσει ενιαίο σύστημα πληρωμών e-POS για μια σειρά οικονομικών συναλλαγών (π.χ. ηλεκτρονικό παράβολο).Το σύστημα αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά στη διάδοση της χρήσης ηλεκτρονικών καρτών».

Η βουλευτής έχει επισημάνει ότι αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στην Ελλάδα αύξηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τεχνολογίας chip, γνωστών και ως «έξυπνων καρτών», λόγω των μεγάλων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν ωστόσο στην αγορά υπάρχουν διαμαρτυρίες επιχειρήσεων για μη έγκαιρη λήψη του συγκεκριμένου εξοπλισμού, για καθυστέρηση μέχρι και 3 μήνες, καθώς και για ελλείψεις στην εκπαίδευση των επιχειρήσεων για τη χρήση του μέσου.