Στον συμψηφισμό του ΦΠΑ με το σύνολο των απαιτήσεων των φορολογουμένων από τον δημόσιο τομέα, το 2014, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Αυτό προανήγγειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου στην ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Φορολογική μεταρρύθμιση. Αξιολογώντας την πρόκληση του flat tax».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμο το συγκεκριμένο σύστημα.

Στόχος είναι το σύστημα αυτό να μην έχει εφαρμογή μόνο για τον στενό δημόσιο τομέα, αλλά να δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών από ΦΠΑ και για τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως είναι ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.α. Διότι μόνο έτσι θα καταστεί εφικτή η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου να και να δοθούν οι απαραίτητες «ανάσες» στην αγορά. Χιλιάδες επιχειρηματίες (φυσικά πρόσωπα) έχουν φθάσει να πληρώνουν σημαντικά ποσά φόρων από ΦΠΑ μέσα στην κρίση ή λόγω της μηδενικής ρευστότητας να χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης της εταιρίας τους την στιγμή που το κράτος έχει φθάσει να τους χρωστά πολύ μεγάλα ποσά.

Παράλληλα ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι εντός του επόμενου έτους θα αξιοποιηθεί και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για την διενέργεια φορολογικών ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε μελέτη για την γραμμική φορολόγηση (flat tax) που πραγματοποιήθηκε από το ΙΟΒΕ και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Νίκο Καραβίτη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν, όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος φορολόγησης, ενώ έγινε και γενικότερη συζήτηση για την κατάσταση του ελληνικού φορολογικού συστήματος.