Την ώρα που γαλάζιοι και πράσινοι πιέζουν τον Γιάννη Στουρνάρα να φέρει στην βουλή ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, το ΙΟΒΕ μετά από σχετική μελέτη φέρνει μια νέα πρόταση που στηρίζεται στις κλίμακες εισοδήματος, καταργεί τους πολύ υψηλούς συντελεστές και θεσπίζει έναν οριζόντιο φόρο (flat tax) που θα τον πληρώνουν όλοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Πιο αναλυτικά, σε μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Γραμμική Φορολόγηση: Μια νέα αρχή;» η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, προτείνεται ένα σύστημα που προβλέπει έναν βασικό συντελεστή 20% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου, καθώς και έναν χαμηλότερο συντελεστή 10% για χαμηλούς μισθούς, συντάξεις και ενοίκια (με αφορολόγητο ποσό για μισθούς και συντάξεις).

Το σύστημα αυτό- το οποίο χαρακτηρίζεται ως δημοσιονομικά ουδέτερο- είναι "απλώς μια ένδειξη για το πώς μια τέτοια πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, δημιουργώντας αναπτυξιακές προϋποθέσεις", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την μελέτη παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Νίκος Καραβίτης.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υιοθετείται, προς στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών. Και ο λόγος είναι γιατί μειώνεται μεν ο φόρος για επιχειρήσεις, σε χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, αυξάνεται όμως για τα μεσαία εισοδήματα. Με δεδομένη την πολιτική συγκυρία κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα επιφέρει δριμύτατη κριτική, που, πάντως, ήδη αναμένεται καθώς ο κ. Καραβίτης αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές της Ν.Δ.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέστη στην εκδήλωση, έστειλε ωστόσο ένα … κείμενο του, το οποίο και ανάγνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου.

Ο κ. Στουρνάρας, στο κείμενο του, υπογραμμίζει ότι ήδη με το νέο φορολογικό σύστημα που καθιερώνεται από το 2014:

-διευρύνεται η φορολογική βάση μέσω της υποχρεωτικής δήλωση όλων των εισοδημάτων από όλους τους πολίτες και η πλήρης ένταξη στο φορολογικό σύστημα ομάδων που μέχρι σήμερα φορολογούνταν ελλιπώς ή με αδιαφανή τρόπο.

-βελτιώνεται σημαντικά η φορολογική δικαιοσύνη: Η συνεισφορά των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων διαμοιράζεται δικαιότερα και δεν περιορίζεται πλέον στη σχεδόν αποκλειστική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων.

-εξορθολογίζεται η φορολογική μεταχείριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία πλέον θα αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο.

-αντιμετωπίζεται τολμηρά η δημιουργία υπεραξιών για κινητές και ακίνητες περιουσίες με την εισαγωγή φόρου υπεραξίας για τα φυσικά πρόσωπα και μόνο, αφού τα Νομικά Πρόσωπα φορολογούνται μέσω της φορολογίας των κερδών τους.

Από το 2015 εντάσσεται στο φορολογικό σύστημα το αγροτικό εισόδημα με ένα πολύ μικρό συντελεστή που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του μαύρου εισοδήματος των μεσαζόντων.