​Από 48% έως και 82% μειώθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τη συνεργασία του με οίκους αξιολόγησης! Αυτό διευκρίνισε σήμερα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των ΑΝΕΛ Χ.Μ. Γιαταγάνα «για ποιο λόγο το ελληνικό δημόσιο δίνει ετησίως 137.000 ευρώ στην Standard & Poor's για να μας υποβαθμίζει».

Ο κ.Σταϊκούρας αρχικά εξήγησε πως «οι εταιρείες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας ή συνηθέστερα οίκοι αξιολόγησης είναι ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν κυρίως συμβουλευτικές, ανεξάρτητες και έγκυρες υπηρεσίες», οι οποίες «αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα των δανειζομένων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, κρατών) καθώς και τα χρεόγραφα που εκδίδουν οι δανειζόμενοι, παρέχουν σχετικές πληροφορίες υπέρ των ενδιαφερομένων ώστε να λαμβάνουν ασφαλέστερες χρηματοδοτικές αποφάσεις».

Στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στις διεθνείς αγορές χωρίς να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και επομένως έπρεπε να αξ��ολογείται από τους οίκους αξιολόγησης λόγω των εκδόσεων χρέους που διενεργούσε.

«Η χώρα μας έχοντας ως στόχο την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα πρέπει να αξιολογείται γιατί αυτό θα βοηθήσει σε πιο ασφαλή και συμφέρουσα, από πλευράς κόστους δανεισμού, έξοδο της χώρας μας στις αγορές», αναφέρει ο κ.Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «ύστερα από το PSI υπάρχει αξιολόγηση της χώρας μας, η οποία είναι θετική και προβλέπεται ανοδική, αποτυπώνοντας την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών καθιστώντας την έξοδό μας στις αγορές εφικτή κατά το 2014».

Από την πλευρά της η κ.Γιαταγάνα υποστήριξε ότι «όλοι αυτοί οι οίκοι εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, όπως πλειστάκις έχει αποδειχθεί».