Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να επιδιώκει ένα θετικό μήνυμα από τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, ωστόσο κύκλοι του Eurogroup βλέπουν επίλυση του ζητήματος τον Ιούνιο του 2014. Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών.

«Ο συντηρητικός πολιτικός θα ήθελε πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας μια παραχώρηση στο θέμα αυτό», αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο όπως διευκρινίζεται από κύκλους του Eurogroup ,διέρρευσε χθες «ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».

Μια συμφωνία θα προκύψει αργότερα από ό,τι προγραμματιζόταν, καθώς η Αθήνα θα πρέπει -παρά τα εύσημα που της απονέμουν Βρυξέλλες και Βερολίνο- να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αναφέρουν πηγές του Eurogroup. Και στις δεσμεύσεις αυτές ανήκει μεταξύ άλλων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα.

Το ρεπορτάζ, αναφέρεται στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπου και θα παρουσιάσει το βασικό σχέδιο της ελληνικής προεδρίας και θα επιδιώξει κυρίως μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές με στόχο να διασφαλίσει περαιτέρω ελαφρύνσεις στο πεδίο της εξυπηρέτησης του χρέους.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι έχουν ανέβει οι τόνοι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Αναφέρεται ότι ο Σαμαράς θα προτιμούσε να παρακάμψει την τρόικα και να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους του και κυρίως με τη Γερμανία και υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος φέρεται να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια της οποίας του ε��ισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πάρει νέα μέτρα λιτότητας.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Απρίλιο και εν μέσω της ελληνικής προεδρίας προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και εκεί θα διαπιστωθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.

Τέλος, η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και επισημαίνεται ότι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, η οποία παραμένει τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

«Μια περαιτέρω ενίσχυση των νεοναζί θέλουν όλοι να αποτρέψουν, στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο η συνταγή για αυτό δεν είναι ακόμη σαφής», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πληροφορίες deutsche welle