​Για Βρυξέλλες πετάει σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων εν όψει της έναρξης της ελληνικής προεδρίας. Εκεί ο κ.Σαμαράς θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί ξανά στα θετικά στοιχεία που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα στην επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Θα επισημάνει την ανάγκη υλοποίησης της απόφασης που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2012, τονίζοντας την ανάγκη βοήθειας από την πλευρά της τρόικας ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη δόση του 1,1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση να ασχοληθεί απερίσπαστη με την ελληνική προεδρία.

Ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τα μέχρι τώρα βήματα της κυβέρνησής του, θα υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει λόγος για άσκηση νέων πιέσεων από την τρόικα και πως θα πρέπει να δοθεί και χρόνος και χώρος στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί.

Εν τω μεταξύ, αύριο Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει νέα συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να κάνουν έναν μίνι απολογισμό για την νέα πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, που αποτελούν και το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει μέσω των κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν πλήρη άρση της απαγόρευσης που σήμερα ισχύει και ότι θα επιμείνουν στην ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων πολιτών.