Το ακριβότερο χρήμα στην Ευρώπη είναι… στην Ελλάδα!

Όπως προκύπτει από ανάλυση της Citi στην οποία καταγράφεται το κόστος δανεισμού για ποσό κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ προς επιχειρήσεις, ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος «ματώνει» για να πάρει δάνειο.

Το πραγματικό επιτόκιο για αυτά τα δάνεια είναι πάνω από 8%, επίπεδο στο οποίο παραμένουν ουσιαστικά από το 2011. Αντίθετα, την περίοδο 2003-2006 ένα τέτοιο δάνειο είχε πραγματικό επιτόκιο της τάξης του 2%, όντας από τα πλέον ανταγωνιστικά στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα για ανάλογη χρηματοδότηση, μια γερμανική εταιρεία πληρώνει 2%, μια γαλλική περίπου 2,5%, μια βέλγικη 2,5% και μια ιταλική περίπου 5%.

Από την άλλη πλευρά η Citi (η οποία είναι από τους πλέον απαισιόδοξους οίκους στις προβλέψεις της για την Ελλάδα) αναθεωρεί προς το καλύτερο (στο 3,3% του ΑΕΠ) την πρόβλεψη για την ύφεση του 2013 αλλά εξακολουθεί να προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 (1,9%) αλλά και το 2015 (0,5%).

Όσον αφορά το χρέος, η Citi εκτιμά ότι θα φτάσει το 175% του ΑΕΠ φέτος και θα συνεχίσει να αυξάνει στο 190% του ΑΕΠ το 2014 και στο 199% του ΑΕΠ το 2015.

Η Citi υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό της Ελλάδας, ώστε να λαμβάνεται υπ’ όψιν το επίμονα μεγάλο χάσμα της παραγωγής τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι επιπλέον (προγραμματισμένες) αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, σε συνδυασμό με τις εξαγωγές που εξακολουθούν να μην είναι τόσο ανταγωνιστικές, πιθανότατα θα εμποδίσουν την αύξηση του ΑΕΠ το 2014 ή το 2015. Οι διαπραγματεύσεις για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω πολιτική αστάθεια και να αυξήσει τους κινδύνους για πρόωρες εκλογές.

Μόνο ένα «κούρεμα» των επίσημων δανείων θα μπορούσε να αποκαταστήσει την δημοσιονομική σταθερότητα, όπως εκτιμά η Citi, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό είναι απίθανο να συμφωνηθεί σύντομα.